KYRKRESAN TILL NORDINGRÅ 26/8 2012

 

 

Årets kyrkresa med Lidens församling gick av stapeln söndagen den 26 augusti 2012. Målet för resan var Nordingrå i Ångermanland. Avfärden, för de 41 resenärerna i den mycket imponerande konferens- och turistbussen, var bestämd till kl. 08.30 från Liden. Vädret var mulet och endast något enstaka regnstänk kunde märkas. Sjukdomar hade olyckligtvis decimerat den ursprungliga skaran av resenärer med nästan 10 personer. Vid ankomsten till den vackert belägna Nordingrå kyrka, vid Vågsfjärdens norra strand, bjöds på kaffe med smörgås.

 

 

 

Strax norr om Nordingrå kyrka ligger resterna av en gammal stenkyrka, som troligen uppfördes i början av 1200-talet. Kyrkan blev med tiden Ångermanlands största medeltidskyrka. Vid slutet av 1700-talet var kyrkan förfallen. Beslut fattades om att en ny kyrka skulle byggas och den gamla rivas. När prosten var bortrest på ståndsriksdag i Stockholm så passade man på att riva den gamla kyrkan!

 

 

 

Nuvarande kyrkobyggnad uppfördes 1820 - 1825. Inte förrän 23 augusti 1829 invigdes kyrkan, som är rektangulär med ett för ovanlighetens skull vidbyggt torn i mitten av norra långsidan.  Ursprungligen var kyrkan byggd för att rymma 1300 personer, men omdisponerades 1989 när en lillkyrka med församlingsrum inreddes under orgelläktaren.          

 

 

Av den gamla kyrkans inventarier finns idag bevarat ett altarskåp som tillverkades 1510 i Jan Bormans verkstad i Bryssel. Skåpet har vackra skulpturbilder och dörrar med bibliska målningar. Ett konstverk i trä av betydligt senare datum snidat av Anders Åberg pryder en av väggarna.

 

 

 

 

Vid gudstjänsten hälsades besökarna från Lidens församling särskilt välkomna. Efter högmässan gick färden vidare till Restaurang Lustgården i Själand för en efterlängtad lunch. I anslutning till restaurangen finns den populära Gårdsbutiken. Av kommersen att döma var butikssortimentet lockande. Några planerade redan för jultider med inköp av den hantverksmässigt tillverkade glöggen (alkoholfri) på blåbär och lingon.

 

 

 

Nästa stopp var vid det unika och legendariska Mannaminne, som är ett friluftsmuseum i Häggvik skapat av Barbro och Anders Åberg. Museet grundades 1980 och har sedan dess vuxit till att omfatta ett 50-tal byggnader. Bl a finns både ditflyttade historiska byggnader och även hus som är byggda på plats. Där finns en norsk stavkyrka förutom båtar, jordbruksmuseum, bilar, spårvagnar m.m. Sommaren 2008 invigdes ett dragspelsmuseum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Åberg, konstnär och representerad på många håll i landet bl.a Arlanda flygplats, var dagens guide. Hans berättelse om utvalda delar av den enorma anläggningen var helt fascinerande. Anders Åberg hade lika gärna kunnat bli författare som bildhuggare i trä. Han fullständigt trollband åhörarna. Det går att ensam besöka Mannaminne, men med skaparen själv blir rundvandringen ett oförglömligt minne. Tack Lidens Kyrkoråd för ett utmärkt arrangemang och att vi fick uppleva Anders Åbergs lysande berättelse i hans livsverk Mannaminne.

 

När besöket var avslutat dröjde det inte länge förrän hällregnet kom! Men vad gjorde det? Fulla med intryck efter nästan 12 timmar fick det regna bäst det ville!

 

 

 

Text & Foto:

Arne Johansson