En kraftig gevärsknall hörs i gränstrakterna mellan Jämtland och Medelpad. Närmare bestämt i den sedan länge övergivna byn Kämpensborg. Är det älgjakt? Nej, men utbildning och övning av unga blivande jägare.

 

I Lidens skola kan intresserade skolungdomar i årskurserna 7-9 under ämnet Elevens val välja att gå i s.k. Jägarskola. Sista timmen varje tisdag är det jägarstudier under lektionstid med ämnesläraren Thomas Norén. När man känner sig mogen finns sedan möjligheten till ”uppskrivning”, och försök att ta jägarexamen.

 


 

 

 

 

Förutom småviltjakt är det älgjakt som hägrar. Skall rekryteringen av nya jägare fungera måste intresset väckas tidigt. Det är flest pojkar som deltar i jägarkurserna, men förra året tog två flickor jägarexamen! I år är det 14 aktiva elever. Intresset är stort och det är sällan någon som hoppar av kursen.

 

          

 

 

 

 

I en privatägd jaktstuga, modell större, i Kämpensborg hade Indals-Lidens jaktvårdskrets bjudit in eleverna till ett ungdomsläger (28-30/9 2012). På programmet stod förutom säkerhetsfrågor, praktisk jakt av hare och fågel även praktiskt övningsskytte (under strikt kontrollerade former). Redan på lördagens förmiddag sköts en hare. Hela kursen blev mer eller mindre vittne till jakten. En, i sanningens namn, perfekt jaktlektion. Nu blev det emellertid inte hare till lunch utan den professionella kocken Jonas Engman från Sundsvall bjöd på Kämpensborgs älgskavgryta med kantareller och nudlar. Aptiten hos eleverna efter sex timmar i skogen gick inte att ta miste på.

 

Ordföranden i Indals-Lidens jaktvårdskrets Daniel Östman berättade att deltagaravgiften i ungdomslägret var 150: - per elev. Skolan i Liden sköt till lika mycket och slutligen sponsrade SCA, som även upplät jaktmark på Korsåmonsskogen. Ungdomslägret är tänkt att återkomma årligen. Trots det regniga höstvädret var det inte något fel på humöret bland jakteleverna. De kommer säkert få stor användning av det gamla ordspråket Träning ger färdighet, även vad gäller vädret under regniga dagar på jaktpass i framtiden.

 

Du som vill veta mer kan kontakta Thomas Norén tfn: 070 – 281 18 75 eller Daniel Östman tfn: 070 – 270 09 44.

 

Text: Arne Johansson

Foto: Tore Löfvenius